Impact

De oprichters van het bedrijf Pure Africa, Ando Tuininga en Justus Bijlsma hebben met een eigen visie het initiatief genomen tot het verstrekken van microkredieten.

“We willen met de verkoop van onze koffie een positieve bijdrage leveren aan de landen waar de koffie vandaan komt. Dit kan wat ons betreft alleen als we zelf de geldstroom beheren en de impact kunnen meten.”

CPF Ineza bank

Door in 2015 een samenwerking aan te gaan met de CPF Ineza bank in Rwanda is het lijntje naar de ondernemer heel kort en kunnen we hen bezoeken. De geldstroom is inzichtelijk en doormiddel van interviews meten we de impact die we maken met de microkredieten.

100% giften naar microkrediet

Vanaf 2019 lopen de geldstromen via de Pure Africa Foundation om zo de controle en transparantie verder te vergroten. 100% van de donaties aan de Pure Africa Foundation moet worden geïnvesteerd in microkredieten. Management- en exploitatiekosten, voor zover die er zijn, komen voor rekening van Pure Africa.

Praktijkcases impact microkredieten

Marie Jose Uwamahoro

Serial entrepreneur is een omschrijving die bij deze onderneemster past. We hebben haar geïnterviewd voor haar winkel in Ruyenzi, niet ver van Kigali. Ze runt de winkel samen met haar man. Ze komt in eerste instantie wat afwachtend over, maar het wordt al snel duidelijk dat ze zakelijk zeker niet afwachtend in elkaar zit. In totaal bewerkt Marie José 3 hectare land waarop ze suikerriet, sorghum en zoete aardappel verbouwt.

Toekomstdroom: een koffieplantage

Binnen een paar jaar wil ze ook een koffieplantage starten. Door omstandigheden hebben Marie José en haar man de zorg voor 15 kinderen. Tegelijkertijd zijn ze een grote werkgever in het dorp. Gedurende de oogstseizoenen werken en er 30 mensen in de velden die $3 per dag verdienen waar dit vaak maar $1 per dag is.

Impact: alle 15 kinderen naar school

De lening van Pure Africa heeft zij geïnvesteerd in haar suikerrietplantage. Ze heeft haar plantage uitgebreid door te zaaien en ze heeft voedingsmiddelen voor de planten gekocht. Marie José geeft zelf aan dat de lening haar heeft geholpen om haar inkomen te vergroten en zo de winkel te openen. Dit zorgt er weer voor dat alle kinderen naar school kunnen.

Pierre Polepole

Aan de rand van de stad Muhanga heeft Pierre zijn plantage. Hij plant bomen voor de verkoop, verbouwt mango’s, avocado’s en sinaasappels. Een deel van zijn eerste microkrediet heeft hij gebruikt voor schoolgeld. Niet direct iets waarvoor onze leningen bedoeld zijn, maar na het binnenhalen van de oogst heeft hij de lening direct afbetaald. Totaal betaalde hij €60,- rente, bij een andere lening zou dit €250,- zijn geweest.

Uitbreiding plantage

Met een deel van de eerste lening en de tweede lening heeft hij nieuwe planten en zaden gekocht. Tijdens het oogstseizoen heeft hij er medewerkers van betaald. Zo kon hij zijn oogst financieren.

In de toekomst wil hij nog een koffieplantage beginnen en een tweede plantage voor bomen en fruit. Er zijn veel mensen die zijn producten willen afnemen maar te ver weg wonen. Vandaar de tweede plantage.

Werkgever

Pierre heeft zes mensen in vaste dienst en tijdens de oogst werken er nog eens tien mensen voor hem. Het soort bedrijven als die van Pierre financieren we graag. Hij is innovatief en zorgt voor schaalvergroting. Dat is hard nodig om producten efficiënter te produceren en dus de oogst te vergroten.

Janvier Mutangana is koffieboer in Rwanda met een Pure Africa Microkrediet

Janvier Mutangana

Hij was een van de eerste boeren die een lening heeft afgesloten tegen 6% rente. Het was een bedrag van €350,-. Gezien de omvang van zijn plantage had hij best meer kunnen lenen. Janvier is bedachtzaam en wilde misschien eerst eens kijken hoe het gaat. Daarna heeft hij nog eens €1.000,- geleend.

Investering gespreid

De eerste aanvraag laat zien dat hij het geld in veel verschillende zaken steekt. Het kopen van zaden, tomatenplanten om zijn plantage mee uit te breiden, een agronoom, materialen om het land mee te bewerken en fertilizers.

De tweede investering van €1.000,- is vooral naar zijn koffieplantage gegaan. Hij heeft de plantage uitgebreid en materialen gekocht om de oogst te vergroten.

Agronoom

Inmiddels is Janvier na een opleiding zelf in te huren als agronoom. Hierdoor heeft hij weer een extra bron van inkomen. Zijn 5 vaste medewerkers en 30 seizoensarbeiders kunnen het grootste deel van het werk op de plantage doen.

Nieuwe plannen: auto kopen

De volgende lening wil Janvier investeren in een auto. Hij woont (heel) ver van geasfalteerde wegen en dat maakt het lastig om zijn oogst naar de markt te brengen. Nu doet hij dat op de fiets.

In 2018 is Janvier voorzitter geworden van zijn coöperatie. We zijn er blij mee. We hebben al heel wat coöperaties gezien waar het er vooral om gaat wie de baas is. Dat zal met Janvier wel anders zijn, hij legt de nadruk op professionalisering.

Pierre en Edissa Mutemberezi

Als een van de eersten meldden Pierre en Edissa zich aan voor een lening. Ze hebben een lening van €1.000,- afgesloten. Het is voor hen moeilijk gebleken om de lening af te betalen, ze waren net op tijd.

Combinatie van factoren

Hoewel de precieze verklaring moeilijk te geven is lijken de problemen met betrekking tot het terugbetalen van de lening een samenloop van omstandigheden te zijn. De oogsten van 2017 en 2018 waren niet goed.

Een ander probleem kan zijn dat hun inkomen te laag was om de lening teug te betalen. Ze zeggen zelf dat het inkomen €50,- per maand is. Vermoedelijk ligt het gemiddeld hoger omdat de bank een lagere lening verstrekt zou hebben bij een maandinkomen van €50,-.

Verbetering

Ondanks de problemen is er wel sprake van impact. Pierre en Edissa vertellen dat ze wel verbeteringen merken. Met het inkomen uit de plantage hebben ze een motortaxi gekocht. Ze hebben zich zo’n €400,- aan rente bespaard, daarmee  kun je een motortaxi kopen.

Hoewel de impact maar klein lijkt te zijn, zijn we blij dat de lening toch zinvol is geweest.